Welkom Framedrummen In Concert
Visie & Missie En verder... Links Tarieven Agenda Contact

Algemeen
  The primordial first sound
Framedrum lessen
Framedrum workshops
Overgangsrituelen
Concerten

Framedrummen

The beat of your heart is the rhythm of your soul!

Het eerste geluid dat wij horen in de baarmoeder is het pulserend stromen van het bloed van de moeder – een ritmisch doorgaande puls.

Het is wellicht daarom dat vele mensen reeds van oudsher gefascineerd zijn door ritme.

Drummen brengt je in contact met jezelf, je eigen hartslag, je eigen extase – oerextase – de magie en de kracht van ritme.

We zijn te allen tijden omgeven door ritme – door klank – door trilling.

Framedrums werden van oorsprong bespeeld door vrouwen tijdens heilige rituelen (‘When the Drummers were Women’ – Layne Redmond). Ze zijn ondermeer afkomstig uit Mediterrane en Arabische tradities.

Vele culturen kennen hun eigen type framedrum – een handtrommel bestaande uit een lijst (frame) mét en zonder jingles in allerlei afmetingen, die meestal aan één zijde bespannen is met een vel.


Sommigen worden zittend op schoot bespeeld. Anderen worden in de hand gehouden en zowel zittend als staand bespeeld. Vanuit de staande positie kan tegelijkertijd met het drummen worden gedanst.

Door een subtiele en gerichte aanraking van de drum met de vingers en handen worden ritmische klanken en boventonen hoorbaar – de vingers dansen, het vel zingt.

De klank is zacht, licht, subtiel, krachtig, gevarieerd en zeer gedetailleerd. Het brengt je in contact met je vrouwelijke kwaliteiten, je vrouwelijke kracht.